Justitieministern dribblar med statistik

Söndag kväll möttes i SVT:s program Agenda justitieministern Morgan Johansson och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Det blev som väntat en animerad debatt där Johansson beskyllde Sverigedemokraterna för att skada Sverige genom att sprida lögner och överdrifter i utländska medier.

Snart hamnade man i polemik om brottsligheten. Karlsson hävdade att vi har fler anmälda brott än någonsin tidigare och att det dödliga våldet har ökat med 65% mellan åren 2012 och 2015.

Johansson hade inget att säga om ökningen av brottsanmälningar. Vad gäller det dödliga våldet replikerade han att ”om man ser de senaste 20 åren så har vi haft ungefär 100 fall av dödlig våld per år, sedan har vi haft några enstaka år då det faktiskt har gått ner, just 2012 det var 68 sedan pekar det upp då har vi varit på ungefär samma nivå på 100”.

Hur är det med justitieministerns statistik? Han har rätt i att det dödliga våldet hade minskat från en topp på kring 115 offer i början av 1990-talet till 2012-års bottennotering på 68 döda. Det har varit en positiv utveckling liknande den i övriga europeiska länder.  Sista delen av den här nedgången kan vi se på Brå:s diagram:

 Dödligt våld

Dock har genomsnittet under de sista 20 åren inte legat på 100 som justitieministern påstår utan lägre och det var inte heller så att vi hade ”några enstaka år då det faktiskt har gått ner”. Trenden var hela tiden nedåtgående och nådde lägst 2012. Under 2000-talet skedde det i genomsnitt 91 mord årligen och under den senaste femårsperioden sjönk antalet till 85 per år. Men 2013 inträffar ett trendbrott som inte är tillfälligt som Johansson vill tro. Han känner tydligen inte till statistiken för 2016 som visar att det dödliga våldet fortsätter att ligga på samma höga nivå med 105 dödsfall, och att de 17 mord som redan har inträffat i år tyder på att vi inte kan förvänta oss att allt blir som förut.

Justitieministern är alltså något svävande när han avrundar genomsnittet för de senaste 20 åren till 100 och sedan säger att vi nått samma nivå, något som inte stämmer, då 2015- och 2016-års nivå närmar sig toppnoteringen vi hade i början på 1990-talet, före den långa nedgången.

För rättvisans skull skall sägas att också Mattias Karlsson gjorde fel när han avrundade ökningen av det dödliga våldet mellan 2012 och 2015 till 65%. Den rätta siffran är 64,47%.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s