Hur räknar professor Sarnecki?

Huvudpoängen i professor Sarneckis debattartikel i DN är, som det står i rubriken, att ökad invandring inte leder till ökat antal brott.

Om vi accepterar Sarneckis antagande att invandrarnas överrepresentation inte har förändrats sedan 1970-talet och att deras brottsbenägenhet fortsätter att vara cirka 2,5 gånger större än de inföddas, är detta ett helt felaktigt och ohållbart påstående.

Det är nästan pinsamt att behöva påpeka att antalet brott i absoluta tal måste öka om den del av befolkningen som är svårare belastad ökar och om brottsligheten bland resten av befolkningen förblir oförändrad. Om Sarneckis antagande om invandrarnas överrepresentation håller kommer antalet brott i Sverige att öka med den ökade invandringen.

Ett enkelt numeriskt exempel visar det ologiska i Sarneckis logik.

År 1 finns det i Sverige 9 miljoner invånare, varav 90% infödda med en brottskoefficient 0,100 och 10% med invandrarbakgrund med brottskoefficient 0,250.  Antalet registrerade brott blir då 810 000 för de infödda och 225 000 för de med invandrarbakgrund, sammanlagt 1 035 000.

År 20 har befolkningen i huvudsak genom invandring ökat till 10 miljoner, varav 82% infödda och 18% med invandrarbakgrund, båda grupper med samma brottsbenägenhet som år 1. Antalet brott blir nu 820 000 respektive 450 000, sammanlagt 1270 000, en ökning med 235 000, varav 225 000 beroende på ökad invandring.

Den matematikintresserade kan själv räkna ut summan av alla brott som registrerats under de 20 åren och som beror på invandringen.

Annonser

3 reaktioner på ”Hur räknar professor Sarnecki?

 1. Man får lyckönska Sverige till att ha en sådan gynnsam utveckling av brottsligheten att även matematiken kommer på skam.

  På Europas kontinent har man ännu inte övervunnit matematik och empiri. Där konstaterar Die Welt om situationen i Stuttgart: Der Anteil der Ausländer lag 2014 bei 37 Prozent, 2015 bei 39 Prozent und im März dieses Jahres bei 44,6 Prozent von damals 6948 Häftlingen.(http://www.welt.de/politik/deutschland/article157909911/Zahl-der-Haeftlinge-fluechtlingsbedingt-stark-gestiegen.html)

  Förutom migrantströmmar är alltså det övriga Europa till skillnad från Sverige drabbat av matematikens följdverkningar.

  Medan delar av Europa efter migrantvågen behöver bygga ut fängelsekapaciteten så är lyckligtvis Sverige också i den lyckliga situationen, att några nya fängelser för migranterna inte behövs, bl.a. därför att polisens effektivitet sjunker och färre brottslingar infångas.

  Den ökade budgeten för polisverksamhet torde istället kunna användas till att nya armband med valda delar av strafflagen trycks upp och delas ut till de nya svenskarna för att öka befolkningens tillit till rättsväsendets handlingsförmåga.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s