Clinton for President

Nu börjar jag bli ganska säker på att jag vinner de tio spänn som jag satsat på Hillary Clinton.  USA:s nästa president.

Jag kallar mig inte feminist och skulle hellre se en republikan i Vita huset, men som det nu är är allt annat än Trump att föredra. Och Trumpens chanser skulle öka med socialisten Sanders som motkandidat. Jag föredrar därför Clinton, inte för att hon är kvinna eller demokrat utan för att hon är den bäst kvalificerade kandidaten. Hillary är välutbildad och klok och med sin stora erfarenhet som utrikesminister är hon vida bättre lämpad än Sanders att styra supermakten USA. Hon var kvinnan, eller kanske hjärnan och viljan bakom Bill och en värdig efterträdare  till sin vän Madeleine Albright som utrikesminister. Hennes ämbetsutövning uppskattas även av politiska motståndare som Newt Gingrich – mycket kompetent, mycket professionell, sa’ han – eller av Henry Kissinger som berömt henne för att hon hade skött utrikesdepartementet på det mest effektiva sätt han någonsin skådat. Men vad hjälpte det när hon som ”hök”, med andra ord en realistisk politiker, inte passade in i Obamas utrikespolitiska fantasivärld. Obama blev president på sitt inrikespolitiska program och han lyckades så småningom med sitt Obamacare, men han har aldrig haft något intresse för eller kunskaper i internationell politik (något som Thomas Engström skriver om i senaste numret av Axess). Hon ersattes av privatskole-pojken, Vietnamveteranen och handelsresanden i diplomati Kerry, med obefintlig erfarenhet av utrikespolitik.

Hillary Clinton har många kritiker och fiender. Varken hon eller Bill kommer från de styrande familjerna eller från överklassen, men hon anklagas för att ha sålt sig till Wall Street eller Putins oligarker och att hennes pragmatism gränsar till principlöshet. Men framför allt hatas hon för sin realistiska utrikespolitik, för att, som Aftonbladets Åsa Linderborg tyckte, ”Hillary var en vältalig anhängare av invasionerna och ockupationerna av Afghanistan och Irak, och därmed ansvarig för sönderfallet av hela Västasien (och snart Nordafrika). Som utrikesminister i Obamas regering bar hon huvudansvar för det drönarkrig som dödar människor utan urskillning”.

Hillary har haft en del lik i garderoben och man befarar att Trump kan hitta på några till. Hon anses också vara dålig talare, men det tycks inte haft någon betydelse för väljarna. Många tycker säkert att hennes raka tilltal och saklighet är välgörande, inte bara i jämförelse med Trumps bombastiska grovheter men också med Obamas högflygande akademiska retorik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s