DN fortsätter att vilseleda

DN fortsätter med sin desinformation om brottsligheten på flyktingförläggningar. I en omstuvad äldre artikel med rubrik ”En procent av alla brott kopplade till flyktingar” upprepar Stefan Lisinski (20.2) sina felaktiga påståenden.

Han blandar bort korten ordentligt. Han talar om ”3 287 brott kopplade till asylsökande under tiden 11.11 2015 – 31.1.2016 med totalt 245 726 anmälningar i polisens RAR-register”

Det existerar inget RAR-register hos polisen. RAR står för ”rationell anmälningsrutin” och är ett system där kriminalbrott och händelser – ej trafikbrott – skrivs in. Det är ett slags databaserat diarium som alla poliser har tillgång till via sin dator. Den polis som upprättar anmälan sätter själv koden för brottsrubricering, anmälan går vidare till en förunder-sökningsledare och hamnar sedan i det s.k. STORM-registret som jag redogjort för i tidigare artiklar.

Sedan oktober 2015 för polisen ett register över insatser vid bland annat flyktingboenden. Händelserna har rapporterats i en särskild kod, R291, som inte offentliggjorts. Det som är nytt är att den nationella särskilda polisinsatsen Alma är avvecklad och att polisen nu sent omsider har bestämt sig att publicera siffror som gäller den här speciella insatsen. Så här skriver polisen:

 – Migrantsituationen ställer fortsatt höga krav på polisen. Den särskilda händelsen ”Alma” som polisen haft sedan i höstas övergår nu till ordinarie polisverksamhet. Arbetet kopplat till migranter har blivit en del av den nya vardagen. – Det som vi initialt bedömde som en extraordinär situation har blivit vår nya verklighet. Att den särskilda händelsen nu avslutas gör inte att vi ser mindre allvarligt på det här, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Antalet händelserapporter, HR, kopplade till relationskod 291 under perioden 16 oktober 2015 till 17 februari 2016 var 5645. Totalt antal HR med prio 1-4 under motsvarande period var 556 439. Det är de här uppgifterna som får DN att dra den slutsatsen att bara 1% av alla brott kan kopplas till flyktingar. Att det är en orimlig bedömning framgår av mina tidigare artiklar.

Under den period som polisen nu granskat manuellt (11 november 2015 till 31 januari 2016) anmäldes 831 misshandelsfall samt 484 fall av hot och ofredanden på de kring 420 tillfälliga asylboenden med ca 56 000 personer.

Lisinski citerar polischefen Stefan Hector som varit ansvarig för projektet men uppger inte de tidigare sekretessbelagda siffrorna. Han säger mycket riktigt att det av materialet inte går att dra några exakta slutsatser, men rubriken över artikeln upplyser ändå att exakt en procent av alla brott kan tillskrivas flyktingar. Hur vill man ha det?

Utan att vara exakt kan man ändå kunna göra en viss bedömning. Under 2014 (det år vi har en fullständig Brå-statistik för) utsattes 859 av 100 000 svenskar för misshandel och grov misshandel. När de uppgivna misshandelsfallen för asylboende omräknas till helt år blir motsvarande siffra ca 6 600/100 000. För hot och ofredande blir samma siffror 1 119/100 000 för svenskar och 3 850/100 000 för asylanter.

Självklart skall man ta hänsyn till att flyktingar med svåra upplevelser som bor hopträngda i tillfälliga förläggningar utsätts för helt andra påfrestningar än vi som bor i våra hem. Men det ger inte DN rätt att på ett grovt sätt försöka vilseleda läsarna.

Annonser

En reaktion på ”DN fortsätter att vilseleda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s