Flyktingbrott

Jag har fått en överväldigande respons på min kritik av DN:s dåligt researchade artikel om brottsligheten på flyktingförläggningar. För dem som har ställt frågor vill jag här förklara närmare vad jag menar.

Polisens STORM-register omfattar totalt 82 polisärenden, allt från p. ”01 – Barn borta” till ”82 – Miljöbrott”, alltså även sådant som inte kan rubriceras som brott och sådan brottslighet som inte är av något intresse i det här sammanhanget, exempelvis trafik- eller miljöbrott.

För att kunna göra en vettig jämförelse och få en uppfattning om brottsligheten på flyktingförläggningar måste man titta närmare på de punkter i registret som handlar om relevanta brott och man måste undanta sådan brottslighet som de asylsökande i praktiken är förhindrade att ägna sig åt p.g.a. sin situation, exempelvis bedrägerier eller bombhot.

De punkter i registret som skulle kunna tjäna som jämförelsegrund är enligt min mening ca 15: 05 – Brand, 07 – Bråk i bostad, 08 – Bråk annat, 09 – Dödsfall, 13 – Förargelse/ ofredande, 22 – Misshandel, 23 – Misshandel grov, 24 – Mord/dråp, 25 – Olaga hot, 27 – Våldtäkt, 28 – Sedlighetsbrott övriga, 29 – Skadegörelse, 30 – Stöld/inbrott, 34 – Personrån/väskryckning, 40 – Våld/hot mot tjänsteman.

Så länge vi inte får fler detaljer om relevanta brottskategorier kan vi inte göra någon vettig jämförelse. Det är bara polismyndigheten som kan släppa ut nödvändig information, något som skulle kunna undanröja gissningar och diverse konspirationsteorier.

Annonser

En reaktion på ”Flyktingbrott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s