DN har fel om flyktingbrott

Få brott i Sverige kopplas till flyktingar, meddelar en braskande rubrik i DN i dag. Flyktingar är inblandade i ett fåtal av alla polisingripanden i Sverige, enligt polisens egna siffror. En procent av polisens anmälningar kan kopplas till nyanlända, vet DN att berätta.

Endast 5 000 av de 537 466 ärenden som anmälts till polisens STORM-register mellan den 15 oktober i fjol och den 31 januari i år gäller de 180 000 hos Migrationsverket registrerade flyktingar heter det i DN:s artikel.

Tidningen ETC hänger aningslöst på och till och med en professor i kriminologi vid Stockholms universitet säger att polisens siffror ger en annan bild än det som diskuterats i medierna.

Det skulle vara en glädjande nyhet om det var så som det står i DN:s rubrik. Så är det emellertid inte. STORM är polisens register över alla anmälningar per radio och telefon och det innehåller inte bara brott, där finns allt från efterlysta personer, psykiskt sjuka, bortsprungna barn, hundar och katter, trafikförseelser, trafikolyckor, arbetsolyckor, persontransporter, eskort, hjälpservice, sjukdomsfall och körkorts-kontroll till saknade cyklar, skadade djur, hittegods, ”förargelse” och ”ofog av barn”.

Det är lätt att inse att den övervägande majoriteten, kanske 90 procent av de i STORM registrerade anmälningar inte gäller allvarligare brottslighet, sådant som medierna rapporterar från flyktingförläggningar. Det är något åtminstone den i ETC namngivne professorn borde ha förstått.

Det är inte bara DN:s artikelrubrik som är vilseledande, det är hela reportaget. I vilket syfte?

Annonser

5 reaktioner på ”DN har fel om flyktingbrott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s