Medierna är inte bättre än Stockholmspolisen

I Kölnhändelsernas efterföljd har DN avslöjat att liknande sexövergrepp mot tjejer förekom på musikfestivalen i Kungsträdgården i fjol och i förfjol, men att Stockholms-polisen hade mörkat dem. Varför? Enligt polisen är förövarna främst en grupp ”flyktingungdomar från Afghanistan”. En flicka bekräftar till viss del den bilden och Södermalmspolisens chef, Peter Ågren förklarar: ”Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna.”

Det är ett besked som lämnar en helt stum. Styrs svensk polis av politiska överväganden när det gäller rapportering om – och kanske också beivrande av – begångna brott? Och varför? Journalisten Ewa Stenberg i Dagens Nyheter har sina aningar när hon frågar om det handlar om självcensur eller signaler uppifrån, och hon påminner om rikspolischefen och tidigare socialdemokratiske statssekreteraren Dan Eliassons oförsonliga inställning till Sverigedemokraterna och hans famösa yttrande att hans kräks vid blotta åsynen av Jimmie Åkesson i en debatt.

Det är denne kräkningsbenägne rikspolischef som nu lovar att utreda om hans underordnade begått något fel. På frågan om han själv inte borde ha informerats om sexattackerna undviker Eliasson att svara. Hans chef, inrikesminister Anders Ygeman säger sig vara nöjd med att denne förträfflige ämbetsman skall granska sitt eget fögderi.

DN, Expressen och till och med Aftonbladet vet inte av sig så upprörda de är över de arma poliserna – som ju bara av någon anledning inte vågat säga som det är – så de bedriver nu ett veritabelt drev på de skyldiga.

Fast egentligen skulle journalisterna tala väldigt tyst om polisernas underlåtenhetssynder. De har själva inte mycket att vara stolta över. Svenska medier har – med mycket få undantag i de få fall där det inte gick att undvika – under åratal underlåtit att berätta om brott begångna av invandrare. De gömmer sig bakom Journalistförbundets publicitets-regler, p.7.: ”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning”. Men i ingressen till dessa regler står det att ”… tidningar och etermedier har stor frihet att framföra vilka åsikter de vill och att trycka och sända de nyheter de anser intressanta”, och vidare: ”Ge korrekta nyheter. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling”.

Journalisterna har således en viss frihet att tolka dessa regler. Jag kan inte se annat än att de av samma hänsyn som poliserna och kanske också av andra skäl, brutit mot journalistikens viktigaste regel, att ge korrekta och fullständiga nyheter. Den springande punkten i reglerna är att man inte skall skylta med etnicitet  ”om det saknar betydelse i sammanhanget”. Nyckelordet är ”sammanhanget” och jag menar att man måste se en nyhet i ett större sammanhang än bara det aktuella fallet.

I större sammanhang begränsar eller förhindrar sådan självcensur en allsidig debatt om invandringens problem. Jag anser att det är ett uppenbart allmänintresse att medierna informerar om sakförhållanden för att en meningsfull debatt över huvud kan föras. Att undanhålla fakta bara för att inte spela Sverigedemokraterna i händerna är ett otillbörligt partitagande och en politisering av nyhetsförmedlingen som helt strider mot pressetiken. Handlingssättet är dessutom kontraproduktivt, medierna bidrar därmed, på samma sätt som man nu förebrår poliserna, till att allmänhetens förtroende till medierna minskar, att folk söker sig till andra informationskällor och att SD ökar i varje ny opinionsmätning.

Det är dags att journalisterna börjar granska sitt eget samvete.

Annonser

2 reaktioner på ”Medierna är inte bättre än Stockholmspolisen

  1. Vi är många som förutsett detta tillstånd som Statsminister Löfven kallar kaotiskt. Tyvärr har massmedia inkl SVT/SR likt i ett krigsläge, ställt upp på Regeringens politik !! Inte skött sin uppgift att kritiskt granska statsmakten !!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s