Slaver i svensk historia

På facebook har man diskuterat västeuropéernas förakt för de slaviska folken. Jag ser orsaken till det i 1800-talets romantisering av germanerna och i synnerhet vikingarna. Ett exempel på sådan historieskrivning är vår folkkäre Frans G. Bengtsson:

Så här skriver han i Karl XIIs levnad (2: a delen, kap. ”Ryssland och dess herre”):

”Ryssland och dess folk göra inte sitt inträde i världshistorien godvilligt och med egna knuffar framåt, utan släpas fastmer i högst passiv skepnad in vid håret, framrotade ur kärr och skogar av allsköns grannar med vaket kynne och hård hand. Ryssland…ingen organism med primär växtkraft, utan… en formlös jäsande massa i världshistoriens landsvägsdike, vid sidan av herrefolkens stråk.

[Ur]…det stora urindoeuropesika  folkägget…framkläckta innehållet…hade strövat åstad åt olika vädersträck…fyllt av verksamhetslust och med åtskilligt inom sig; men en bottensats – mjukare, dåsigare, mindre vital – hade endast orkat kravla sig in bland närmaste skogar och kärr, och framdeles stannat där; sysselsatt med att leta svamp och fånga fisk och hålla sig undan från sina farliga bröder”.

”Födda till skräck och elände från början, fingo dessa slaver koncentrera sig på en sak, nämligen att hålla sig vid liv, utestängda från allt och jagade av alla…” Intet för intet gav deras namn upphov till det latinska sclave. De jagades och såldes som slavar. ”De slaver som förblevo kvar i sina gömslen förökade sig flitigt, den enda positiva begåvning som ännu kunde göra sig gällande hos dem…”

Frans G. är inget undantag. Det är så här skrev ”herrefolken” slavernas historia under 1800-talet och i vissa fall också längre fram. Det har lämnat sina spår. När nu Putin överreagerar och överagerar får man komma ihåg ryssarnas svåra mindervärdeskänslor visavi Väst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s