Vår beredskap är god!

Våra kloka politiker har planerat så att det räcker med 6 500 heltidsanställda soldater och 10 000 soldater kontrakterade på deltid för att försvara vårt avlånga land. Det verkar vara rätt litet, men glöm inte att försvaret disponerar också över drygt 14 000 officerare och civilanställda som träget förbereder och planerar rikets försvar. I bakgrunden lurar dessutom en aktningsvärd styrka på 22 000 gubbar i mitt gamla kära Hemvärn, så vi skulle kunna känna oss trygga.

Men icke. I dag är det så att av den planerade styrkan på 16 500 hel- och deltidare fattas hälften. Inte så att de har deserterat, nej, de har aldrig funnits. Svenska grabbar och tjejer tycks inte vara särskilt angelägna att uppfylla den militära planen.

Vad göra? Jo vår duktige (ingen sarkasm, jag gillar honom) försvarsminister dammar av en gammal lag om totalförsvarsplikten och – första gången på tio år – kallar in värnpliktiga till en repetitionsövning.

Så nu, tänker jag, kan jag vänta på ett brev från I 14 att inställa mig på Kungsbäcken… men nej, nej… för katten, I 14 är ju nedlagt för länge sedan, så ingen fara på taket…men skam och synd.

Att kalla in den stora reserven värnpliktiga, det låter bra, förråden är fulla med grejer från den tid då vi kunde ställa upp en armé på 850 000 man. Äntligen.

”En kraftsamling!”, utropar en militär. Verkligen. Hela 250 värnpliktiga har ryckt in för att i tio dagar, ju faktiskt, hela tio dagar, försöka återuppväcka de militära färdigheter de lärde för tio år sedan.

En veritabel styrkeuppvisning. En kraftsamling utan like. Ryssen må bäva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s