Dagens intellektuella höjdare

Andreas Nordström intervjuar i DN i dag Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim som tycker att Sverige är världsledande i jämställd film. Möjligen kunde man tycka att det skulle vara bättre om vi kunde skryta med att vi är världsbäst, eller åtminstone riktigt bra på att göra film. Eller åtminstone göra bra film som folk vill se. Men icke, det är jämställdhet och mångfald, identitetspolitik som är viktigast, som har blivit en överideologi och är viktigare vid filmskapande än kvalitet.

En av de jämställda filmerna är ”en lesbisk actionkomedimusikal med science fiction-inslag (!)”, en långfilmsdebut som fick 1,85 miljoner i stöd av Karim. Den har kallats en mångfaldsorgie men det verkar vara ont om mångfaldsentusiaster som både gillar lesbisk action, science fiction och är komedimusikalälskare.  Karims favoritjämställdhetsprodukt har lockat hela 1890 biobesökare.

För att uppnå jämställdhet måste man kvotera in kvinnor. Nordström frågar Karim:  ”Är inte kvotering en styrning?” – ”Nej. Vad vi behöver göra är att kvotera ut de mediokra…på grund av att de är män”. – ”Jag tycker inte ens att man kan kalla det här för kvotering…Jag vill att kvotering upphör när vi uppnår 50/50”. Ridå.

Detta är dagens intellektuella höjdare och jag har en bestämd känsla att man skulle ha börjat med utkvotering av mediokra män tidigare. På Filminstitutet.

Alla borde läsa Göran Adamsons ”Svensk mångfaldspolitik – en kritik från vänster”, en skarpsinnig analys som visar vilken intellektuell katastrof den här politiken är.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s