Nya vapenlagar?

Efter terrordådet i Paris avser man att i EU-länderna, också i Sverige, införa strängare vapenlagar, något som skulle beröra även vissa vapen som används vid jakt. Jägarna är redan oroade och pekar på att det knappast är jaktvapen eller andra privat ägda licensvapen som används av terrorister. Det är i allmänhet illegala och olagligt insmugglade handeldvapen och helautomatiska vapnen – typ Kalasjnikov – som används av rånare och av terrorister. Strängare regler för jakt- och sportskyttevapen blir antagligen bara ett slag i luften.

Tillgänglig statistik från Brå visar att antal legala skjutvapen i ett samhälle inte har något samband med antal mord, mordförsök eller rån. Mord och mordförsök med skjutvapen i Sverige ökar trots att antalet vapenstölder har kraftigt minskat.

När man diskuterar vapeninnehav pekar man ofta ut USA som ett land med extremt liberala vapenlagar och relaterar ofta vapeninnehav till mordfrekvens. Faktum är dock att det inte finns något statistiskt samband mellan vapenlagar eller antal privata vapen och antal mord eller väpnade rån i USA:s olika delstater.

Ett annat land där fler människor än någon annanstans går beväpnade är Israel. Jag tänker på ett möjligt scenario där IS-terrorister skulle ta sig in i en konsertlokal i Austin, Texas eller i Tel Aviv. Med all sannolikhet skulle de inte ha hunnit döda 130 människor och skada tre hundra till som i Paris. Med all sannolikhet skulle de själva blivit dödade av någon i publiken inom någon minut.

Jag menar inte att vi skall alla gå omkring med en puffra i bakfickan, men antagligen hade händelserna utvecklats på annat sätt och lyckligare om någon, en vakt eller någon annan redig person hade varit beväpnad på Le Bataclan i Paris.

 

Annonser

En reaktion på ”Nya vapenlagar?

  1. Ja, kanske har Du rätt om Paris. Men Du måste i den ena vågskålen lägga de få fall av det slaget som finns mot en mångfald av vådaskott. Den som skaffar ett handeldvapen minskar risken att bli skjuten i en terrorhandling en aning. Men risken att någon i hushållet skjuter en nära anhörig ökar mer – jfr Pistoriusfallet.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s