Fakta

I DN:s artikelserie ”Faktaresistens” skriver Anders Mildner, yrke: kommunikationsexpert, om den ”komplicerade situationen på(!) medieterrängen” (7.10). Han är bekymrad över att det vi ser ”inte bara är en strid om åsikter, utan också ett krig om själva strukturen för samhällets informationsflöde”.

Den egentliga innebörden av det denna kommunikationsexpert vill kommunicera till oss är att han tycker illa om att fler än de som tillhör journalistskrået numera har möjlighet att torgföra sina åsikter via sociala medier.

Mildner är en värdig representant för detta skrå. Med en förbluffande naivitet och brist på ens en elementär självkritik skriver han att journalisterna agerar på allmänhetens uppdrag, att de skall ifrågasätta makten och ”etablera folkets egna sanningar”. ”Vi i media vet att det är hos folket vår lojalitet ligger…”, citerar han.

Detta att journalisterna är folkets tribuner som har allmänhetens uppdrag att avslöja makten och som står för folkets egen sanning är den vackra teorin man lär ut på Journalisthögskolan, eller Kommunisthögskolan som Janne Josefsson kallar det. Som verkligheten ser ut vet vi alla som läser professor Kent Asps och JMG:s (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet) undersökningar om journalisternas partisympatier.

Asp 2011

Vi har inte senare statistik, men med all sannolikhet är bilden ungefär den samma i dag. Där allmänheten har rört sig åt höger har journalisterna vandrat till vänster, ibland ordentligt till vänster. Enligt samma undersökning sympatiserade 83% (varav 52% med Miljöpartiet!) av journalister på SVT men vänsterblocket och endast 17% hade borgerliga sympatier.

När Mildner förfasar sig över faktafel, missuppfattningar och halvsanningar , det som han kallar faktarelativismen, reagerar han på samma sätt som den yrvakne sovjetmedborgaren  i Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand, han som har svårt att finna sig till rätta i den nya tiden: „Jag köpte tre tidningar och var och en hade sin egen sanning. Var finns den riktiga sanningen? Förr läste man Pravda på morgonen – och så visste man allt. Så förstod man allt”.

Så enkelt var det på den gamla goda tiden då journalisterna ensamma, på sätt de hade lärt på Kommunist- ursäkta, Journalisthögskolan, talade om för folket vad som var Sanningen. Ja, säger du, men i Sverige har det alltid funnits fler röster, fler tidningar än Pravda. Förvisso, men de flesta som skriver i dem är stöpta i samma form vilken tidning de än jobbar för.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s