Lyckad integration?

Migrant Integration Policy Index (MIPEX) mäter, som namnet visar, myndigheternas policy, d.v.s. avsikter och åtgärder att integrera migranter i EU-länder, i Australien, Kanada, Island, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Turkiet och USA. MIPEX bygger på 167 indikatorer inom åtta olika områden och ger en jämförbar bild av hur integrationspolitiken ser ut när det gäller migranters rättigheter och möjligheter att etablera sig och delta i samhället.

MIPEX senaste mätning tilldrog sig stor uppmärksamhet då den visade att Sverige ”var bäst”, d.v.s hade den högsta ambitionsnivån bland de undersökta länderna.

Beklagligt nog har mätningen använts och utnyttjats i vilseledande syfte. Så till exempel skrev Röda korset på sin hemsida ”Sverige bäst på integration”  (2015-06-25), journalisten Henrik Arnstad påstod samma sak i en tidningsartikel och tidningen Etc upprepar den nu rätt gamla myten under en tjock rubrik ”Undersökning: Sverige är världsbäst på integration”. När sedan pressekreterare hos arbetsmarknadsministern Natali Sial i Etc påstår att MIPEX-studien visar ”våra resultat” är det att slå blå dunster i läsarnas ögon.

Vad MIPEX gör är att man ”mäter migranternas möjligheter att delta i samhället”, och man visar helt riktigt att vi är mycket generösa mot våra invandrare: vi ger möjlighet till familjeförening (78%), utbildning (77%), permanent uppehållstillstånd (79%) hälsovård (62%) och vi är bäst på ickediskriminering (85%). MIPEX framhåller att ”indexet är ett användbart verktyg för att värdera och jämföra vad regeringarna gör för att främja integration av migranter”, att det inte mäter hur vi har lyckats. Att vi erbjuder invandrarna alla möjligheter är inte synonymt med en lyckad integration, något Etc och de andra inte tycks ha observerat.

Sverige har en hög ambitionsnivå när det gäller att skapa lika rättigheter och möjligheter för migranter och har skapat bra lagar och regelverk inom många områden. Men det gäller att inte ta det för givet och ändra på saker som faktiskt visat sig fungera, säger Thomas Huddleston, talesman för MIPEX.

Det är få som skulle vilja hävda att vår integration har lyckats särskilt väl. I verkligheten är situationen för utrikes födda i Sverige sämre och arbetslösheten högre än i flera EU-länder. Sverige är bland de sämsta av alla länder i OECD på att få in invandrare på arbetsmarknaden. Enligt SCB-statistik är sysselsättningsgraden för de utrikes födda 66%, jämfört med 83% för inrikes födda.

Enligt professor Ryszard Szulkin vid Stockolms universitet är det till och med så illa att i Europa är det bara Spanien där arbetslösheten bland invandrare är högre och integrationen sämre än i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s