De faktaresistenta

Jag hyser stor respekt för Heléne Lööw och hennes forskning om den svenska nazismen. Men när jag läser hennes artikel De virtuella sekterna frodas i förvrängda fakta (DN 29/9) – en första artikel i serien om ”faktaresistens” – blir jag en aning undrande.

Lööw visar att det finns människor som är oemottagliga för saklig information och miljöer där man odlar konspirationsteorier om ett etablissemang som undanhåller allmänheten riktig information. Med stöd av sin forskning pekar hon ut sådana grupper på högerkanten.

Det som är oroande, skriver hon, är att dessa grupper, från att tidigare ha utgjort ett slags knappt märkbar undervegetation, har med den moderna kommunikationsteknikens tillkomst fått en mycket större räckvid. Det skapas vad hon kallar virtuella sekter som kategoriskt avvisar all information som strider mot deras tro.

Jag betvivlar inte ett ögonblick att så är fallet. Var och en som följer med sociala medier måste instämma. Det jag saknar i artikeln är att forskaren Lööw inte ens gör en ansats till att förklara varför situationen är den den är. Och det som oroar mig är hennes sätt att exemplifiera faktaresistensen.

Som en typisk faktaförnekare pekar hon ut Jimmie Åkesson som i ett tal varnade för ökning av våldsdåd. Han sade att ”sprängdåd och skjutningar [händer] snart nog varje dag”.  Mot detta påstående ställer Lööw Brås statistik som visar att våldsbrotten inte ökat ”nämnvärt” sedan sjuttiotalet, en information som Åkesson sägs vara immun mot.

 Vad säger då Brås utredare Sven Granath? ”Det finns inga indikationer på att våldet ökar i samhället, däremot har det blivit vanligare med uppgörelser i kriminella kretsar, ofta med skjutvapen”. (https://www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/nyheter/2015-08-21-valdet-blir-inte-vanligare—men-det-forandras.html), och så här ser Brås egen statistik över de brott Åkesson talar om:

Våldsbrott

Det är en fördubbling av anmälda våldsbrott sedan 1975 som är svårt att bortförklara med hänvisning till förändrade anmälningsvanor eller statistiska metoder. Att antalet lagförda våldsbrott inte visar samma ökning beror på polisens och åklagarnas ineffektivitet. Vi som läser tidningar och tittar på teven kan knappast tycka att Åkesson är särskilt långt från verkligheten när han säger att det skjuts nästan varje dag – eller natt. Det där med statistik är alltså inte så enkelt. Våldsbrotten är inte jämnt fördelade över hela landet, de koncentreras till storstäder och vissa stadsdelar. Det är något Heléne Lööw säkert är medveten om och det är därför jag blir besviken på henne. Som renommerad forskare borde hon vara försiktigare och granska sina källor bättre.

Förvisso finns det obotliga konspirationsteoretiker och galna Förintelseförnekare. Men tack och lov är de lika som strålningsfantaster, elallergitroende och andra cranks förvisso förargliga med helt obetydliga. Man kan skratta åt dem, raljera med dem, jag kan känna mig personligen illa berörd av dem som förnekar Förintelsen, men jag har svårt att se dem som något hot.

Det jag anser är verkligen farligt är att forskare som Helene Lööw eller skribenter som Ola Larsmo – för att inte tala om en Henrik Arnstad – sitter fast i gamla föreställningar, larmar om fiktiva faror och förstår inte att vi lever i förändrad politisk miljö. Varför det är så har säkert sina förklaringar, inriktning på visst forskningsområde, politiska preferenser, brist på civilkurage eller bara en genuin rigiditet, resultatet blir det samma. De missar att se de verkliga farorna som hotar värdegrunderna för vårt demokratiska, fria och sekulära samhälle.

Den som förstår bättre är den brittiske författaren Ian McEwan som i sitt tal på bokmässan visade varifrån nya hot mot vårt fria samhälle och mot yttrandefriheten kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s