Flyktinghjälpen

I BBC:s ”Hard talk”-program i tisdags intervjuade man Ayman Asfari, en framgångsrik syrisk affärsman bosatt i London, VD för ett oljebolag i miljardklassen.

Asfari gillade Camerons restriktiva flyktingpolitik och kritiserade hårt alla, inte minst Merkel, som med löften om generöst mottagande och falska förespeglingar om ett lätt liv och goda framtidsutsikter lockar syriska flyktingar till Europa. Som syrier tyckte han att det som sker är en katastrof för hans land, en dränering av Syrien på en hel generation unga, ofta välutbildade män som landet kommer att behöva för återuppbyggnaden efter kriget.

Han pekade på att den överväldigande majoriteten flyktingar som finns i lägren inte vill emigrera, utan hoppas på att så snart som möjligt få återvända till sina hem i Syrien. Det viktigaste, menar Asfari, är att stoppa det pågående kriget och ge alla de miljoner som flytt möjligheten att återvända.

Så länge kriget pågår och människor flyr skall hjälpen framför allt gå till de mest behövande, familjer, kvinnor och barn som finns kvar i lägren i Syrien, Libanon och Jordanien.

I brevlådan hittar jag en vädjan från Syriska hjälpen om kläder till flyktingar från Syrien. Man ber också om pengar, 200 svenska kronor ger mat till en familj i ca 10 dagar, skriver man.

FN:s hjälporgan och humanitära organisationer har slut på pengar och vädjar desperat om finansiell hjälp. Enligt deras uppgifter räcker det med en dollar om dagen för mat åt en människa i ett läger i Libanon. Enligt andra tillgängliga uppgifter kostar bostaden för en nyinkommen flykting i Sverige 2000-3000 kronor per dag och av de 17,4 miljarder som i budgeten anslagits för migration går 4,7 miljarder kronor till Migrationsverkets ca 5 000 anställda.

Flyktingmottagningen kostar mer än vad man hade räknat med, så regeringen flyttar ytterligare 8,5 miljarder från bistånds- till migrationsanslaget.

Använder vi verkligen våra biståndsmedel på det mest effektiva och ändamålsenliga sättet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s