FN:s råd för mänskliga rättigheter

Många tycker att det är en skandal att Saudiarabien valts till ordförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men är det något att förfasa sig över?

Rådet har 47 medlemmar varav 34 från Afrika, Asien och Latinamerika och 13 från Europa och Nordamerika. Av de nuvarande medlemsstaterna är det kanske en tredjedel som förtjänar att kallas demokratier och som lever upp till Rådets krav på mänskliga rättigheter. Vi vet alla hur dessa rättigheter omhuldas exempelvis i Algeriet, Congo, Etiopien, Nigeria, Kina, Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Pakistan, Venezuela, Vietnam, Ryssland, och Kuba, alla tillhörande det trettiotal länder som sätter Rådets dagordning, röstar regelbundet ner den europeisk-amerikanska minoriteten och blockerar alla beslut som skulle leda till en granskning av dem själva.

UNHRC hade under sex år en speciell rapportör om mänskliga rättigheter på Västbanken och i Gaza, Richard Falk. Falk återkom år efter år med en Israelkritisk rapport som med automatik röstas igenom av majoriteten i Rådet. UNHRC har på detta sätt lyckats med ett 15-tal Israelfördömanden på ett par år.

UNHRC har upprepade gånger dragit på sig kritik för ensidighet och partiskhet. Bushadministrationen bojkottade rådet och allvarlig kritik har kommit från EU och från människorättsorganisationer. Kofi Annan och Ban Ki-Moon har kritiserat Rådet för ineffektivitet, ensidighet – under de senaste 15 åren har nästan hälften av Rådets beslut gällt konflikten Israel-Palestina – och för underlåtenhet att bevaka mänskliga rättigheter där det hade varit mer angeläget.

Saudiarabiens ordförandeskap kommer antagligen inte att förändra något härvidlag. Möjligen kan man förvänta sig att Saudierna ännu mer aktivt kommer att driva kravet på förbud av ”förtal av islam” som sedan 1999 ställts av OIC (Organization of the Islamic Conference) och av enskilda muslimländer och som ledde till att UNHRC utan omröstning fattade då en resolution om ”förtal av religion”. Ett år senare röstade man om en liknande resolution som antogs med 28 röster av 47. 2005 vände sig Jemen till Generalförsamlingen där en resolution om ”Bekämpande av religionsförtal” röstades igenom med 101 röster av 174. Året därpå underställde UNHRC samma resolution Generalförsamlingen, där den vann med 111 röster mot 72. Ryssland och Kina(!) röstade för.

Rådet har länge varit ett verktyg i händer av odemokratiska stater och det kan knappast bli värre under Saudiskt ordförandeskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s