Åsa Linderborgs matematik

Jag har inte sett någon reaktion på Åsa Linderborgs bokrecension i AB häromdagen, så här en reflektion:

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg vill (AB-Kultur 17/9) skingra myter om den befarade muslimska flodvågens som dränker Europa. Med några sifferuppgifter hämtade ur en bok hon läst vill hon lugna oss. Så här skriver hon:

Genom att studera vetenskapliga rapporter, statistik och andra enkäter slår han [författaren] effektivt hål på beräkningarna att muslimerna håller på att erövra den europiska kontinenten. Han serverar många siffror, men här är de viktigaste:

1950 bodde det 300000 muslimer i Europa, i dag 20 miljoner – av en total befolkning på 730 miljoner. Det är med andra ord sant att muslimerna blir fler.

Ökningen beror på arbetskrafts-invandring  (turkar till Tyskland), ett kolonialt arv (algerier till Frankrike) och krigskaos (Jugoslavien, Irak, Syrien). Men en viktig faktor är också de ickemuslimska européernas låga fertilitetsgrad. En europeisk kvinna föder i snitt 1,5 barn (en svenska 1,88). Muslimska kvinnor i Europa föder 2,2 barn per familj. Med den takten kommer var tionde europé vara muslim 2050. Det är en bit kvar till majoritet och övertagande.

Intressant nog närmar sig nästan alla muslimska länder en europeisk befolkningstillväxt. I mitten av 1980-talet födde en iransk kvinna 7 barn i snitt, i dag 1,7. I Turkiet är motsvarande siffra 2,15 barn mot tidigare 6. Förklaringen är den snabba urbaniseringen och med den ökad utbildning och fler möjligheter till individuella val (preventivmedel är tillåtet i islam).

Åsa Linderborg är tydligen helt omedveten om att de uppgifter hon här så troskyldigt återger är en nyhet för många och att man kan befara att de snarare ökar än minskar islamofobin – den rädsla för islam och muslimer som många människor känner.

När muslimer i Europa från 300 000 år 1950 ökat till 20 miljoner i dag betyder en tillväxt med nästan 7 000 %, och den förväntade tillväxten till 2050, fortfarande enligt hennes egen prognos, en ökning med ca 25 000 %.

Detta är kanske ingen ”flodvåg”, men en i europeisk historia unik demografisk utveckling som inte är helt problemfri. Dessutom är det så att Linderborgs matematik är för enkel. Invandringspolitiken har i Europa utformats olika och man kan förvänta sig att så blir det även i den närmaste framtiden. Som vi ser i dag är européerna helt oeniga om flyktingmottagande och om tillämpningen av asylregler. Det är sannolikt att de länder som redan i dag hyser en stor muslimsk minoritet kommer att även framledes ta emot proportionellt fler muslimska invandrare än de mer restriktiva.

Effekten av sådan utveckling blir att andelen muslimsk befolkning i mer öppna länder – Tyskland, Frankrike, Storbritannien och de Skandinaviska länderna – kommer år 2050 att blir procentuellt mycket större, kanske det dubbla, än det genomsnitt på 10 % som Linderborg anger.

Sverige har hittills varit det mest öppna landet i Europa. Proportionellt har vi (2013) tagit emot dubbelt så många asylsökanden än det näst mest generösa landet, Schweiz, och nästan sju gånger mer än OECD-länderna i genomsnitt. Arabisktalande muslimer är redan nu och förblir också i framtiden den största folkminoritet i Sverige och vi måste räkna med att de, på samma sätt som samerna och andra folkgrupper, kommer att kräva att deras av folkrätten garanterade minoritetsrättigheter, exempelvis på arabiskan som ett minoritetsspråk, blir tillgodosedda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s