Historien enligt Jan T. Gross

”Polackerna dödade fler judar än tyskar under kriget”, skriver Jan T. Gross i DN (16.9). Det är en kufisk formulering och jag undrar om Gross kan stå för den.

Kriget började för polackerna den 1 september 1939, fortsatte efter nederlaget med partisankrig som fördes av Armia Krajowa och andra grupper, fortsatte med Warszawaupproret och slutade någon gång 1945. Nästan en kvarts miljon exilpolacker stred mot tyskarna på alla fronter: i Frankrike 1940, som flygare i försvaret av Storbritannien, under general Anders på östfronten och i Mellanöstern,  i Nordafrika, de var med i invasionsstyrkan 1944 och de slogs mot tyskarna ända till slutet.

Jag har ingen anledning att ta i försvar de polacker som dödade judar både under och efter ockupationen, men i rättvisans namn undrar jag hur professor Gross har räknat ut det antal tyskar som polackerna dödade under kriget. Hur kan han veta hur många tyska stridsflygare som dog för polska Spitfirepiloter, hur många tyskar dog för bomber som släpptes ner av de tre polska bombdivisionerna inom RAF, hur många tyskar dog på östfronten för polska kulor eller i den beryktade Falaisefickan i augusti 1944 där den polska pansardivisionen spelade huvudrollen eller av polska fallskärmsjägare i slaget om Arnhem?

Sant är att det snarare var ett undantag än en regel att polacker under den tyska ockupationen räddade judar. Men man får inte glömma att de som gjorde det riskerade sitt eget och sin familjs liv och att det ändå är så att över 6 500 polacker finns bland de drygt tjugofemtusen som staten Israel har hyllat som de ”Rättfärdiga bland folken”.

Annonser

En reaktion på ”Historien enligt Jan T. Gross

  1. ”Hur kan han veta hur många tyska stridsflygare som dog för polska Spitfirepiloter, hur många tyskar dog för bomber som släpptes ner av de tre polska bombdivisionerna inom RAF…”

    Du blandar ihop äpplen och päron, Leo! Gross jämför uppskattat antal mördade av polacker judar med tyskar dödade av polsk motståndsrörelse, allt i ockuperat Polen.

    Hur han (för övrigt inte bara Gross, utan t.ex. också prof. Grabowski) kommer fram till antalet mördade judar är mycket enkelt att ta reda på – kontakta honom och fråga, i stället för att lita på historieförfalskare.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s