En stor man har gått bort

 

Robert Conquest (1917-2015) var historiker, diplomat och författare, och en outtröttlig upplysare om kommunismens brott. Han har skrivit en lång rad böcker om de grymheter som hade begåtts i Sovjetunionen, deportationer av minoritetsfolk, Stalins hemliga polis och utrensningar, Gulag, och inte minst om den medvetet framkallade hungersnöd, holodomor, som  1932-1933 tog miljoner ukrainska liv. Det uppskattade dödstalet varierar mellan 3-10 miljoner.

Hans böcker väckte alltid debatt och han var avskydd, hatad och förtalad av den Moskvatrogna vänstern. I boken om hungersnöden The Harvest of Sorrow som kom ut 1968, uppskattade han antalet döda i Ukraina mellan 1930-1937 till 14,5 miljoner, något som föranledde en storm av kritik och protester från vänsterhåll.

Den debatt som pågick i SvD och i DN fick Sydsvenskans filmrecensent Jan Aghed att angripa författarna Gunnar Adler-Karlsson, Lars Gustafsson och Mats Gellerfelt på ett sätt som var typiskt för tiden och som fick mig att skriva en längre artikel publicerad i tidningen den 9 april 1968. Aghed skrev att Conquest var en antikommunist betald av ukrainska nationalister och kallade Adler-Karlsson, Gustafsson och Gellerfelt ”lismande opportunister”, ”vulgärmccarthyister” och ”intellektuellt korrupta skojare” förblindade av Sovjethat. Mitt eget bemötande i tidningen besvarade han på liknande sätt. Historien har visat att Conquest var en seriös forskare och att det var vi som hade rätt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s