70 år sedan (17)

Dagboksblad 17

9 maj 1945

Nu är kriget verkligen slut. Prag är befriat. I morse nådde äntligen Konjevs tanks Prags norra förstäder och för en stund sedan meddelade Pragradion att även Malinovskijs andra front, den som har passerat genom våra trakter, hunnit fram till Prag österifrån.

Vi andas ut, men det hela hängde på en skör tråd. Vad man kunde uppfatta av radion är att situationen var ibland totalt kaotisk och kritisk och det hela höll på att sluta med en fullständig katastrof och massaker. Rapporteringen i radion var ibland väldigt förvirrad och det är svårt att veta vad som verkligen pågick. Det har förts olika förhandlingar mellan den gamla protektoratregeringen och K. H. Frank om överlämnande av makten och mellan olika motståndsgrupper, med den tyska arméledningen om eldupphör och med Vlasovmilitären om villkoren för deras hjälp. Det verkar som om Vlasovryssarna räddade hela upproret, men plötsligt i går drog sig tillbaka och lämnade de våra i sticket.

Jag tyckte redan från början att det hela verkade märkligt. Att David och Smrkovský, våra kommunister som leder Nationalrådet, överhuvud gav sig in på förhandlingar med Vlasov tyder på att läget var förtvivlat, men ännu konstigare är att Vlasov kunde tro att den här omvändningen under galgen skulle kunna rädda honom från Stalins hämnd. Men det var väl så att båda sidorna var helt desperata och i behov av varandra, så de grep efter det lilla minsta och sista halmstrået.

Det är möjligt att upproret var nödvändigt men till vilket pris? Prag hade hittills klarat sig utan några krigsskador, men nu rapporteras det om en massa stupade och mördade av SS och stora skador på bebyggelsen, bl. a. har tyskarna skjutit sönder och bränt ner halva gamla rådhuset från 14-talet. Och till slut, för att förhindra en fullständig massaker och ytterligare förstörelse innan ryssarna hunnit fram, måste upprorsledningen ändå gå med på det tyskarna krävde från början, ett fritt uttåg västerut.

Så man kan verkligen undra vad man har vunnit med upproret. Men det är klart att vi är jublande glada att hela landet är fritt och tyskarna äntligen borta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s