70 år sedan (16)

Dagboksblad 16

7 Maj 1945

Tyskarna har kapitulerat! Kriget är slut!

Men jag sitter som fastklistrad vid radion. Hos oss är kriget inte över. Det är uppror i Prag och Prags radio ropar på hjälp, så jag skriver ner allt jag hör. Tyskarna gör motstånd in i det sista, Schörner bryr sig inte om kapitulationen, de bombar och förstör. Läget verkar kritiskt, men det är svårt att riktigt få ett grepp om situationen.

Varför har man startat ett uppror så här i tolfte timmen? Tyskarna har gett upp på västfronten och de är på reträtt överallt, drar sig undan eller flyr för ryssarna. Upproret började redan den 5, spontant säger man, men egentligen på uppmaning av Nationalrådet att börja bilda nationalkommittéer överallt. När tjeckiska polisen försökte ta över Radiohuset blev det strid med tyska armén och nu bygger man barrikader och strider pågår för fullt över hela stan. I går satte tyskarna in SS, artilleri och flyg.

Men upproret verkar inte vara särskilt bra förberett eller organiserat, för nu klarar man sig tydligen inte utan hjälp. Tyskarna är fortfarande starka i och omkring Prag och Schörner har en hel armé som på väg dit.

 Det är hemskt påfrestande att bara sitta och lyssna till hur Pragradion, timme efter timme ropar och ber om vapen och om hjälp på ryska och engelska och att höra att ingen hjälp kommer. Konjevs armé har tagit Dresden redan i april men gjort stopp vid tjeckiska gränsen och väntar? Patton finns i Pilsen, en amerikansk patrull kom till Prag redan den 5 och deras tanks kunde vara där på ett par timmar, men amerikanerna får inte fortsätta sin framryckning av politiska skäl. Vi hoppas ändå att man låter dem göra det, annars är det för dj-gt.

Något positivt och märkvärdigt har ändå hänt. Vlasovs armé, ROA, som var stationerad några kilometer från Prag, vände i går kappan och anslöt sig till motståndet mot tyskarna! Nu kämpar dessa ryssar, som har artilleri och annat, sida vid sida med våra motståndsmän. De har stoppat tyskarna och slagit dem tillbaka i norra staden. Det är något som kan förändra hela situationen.

(ROA, Ryska befrielsearmén, bildades 1944 av ryska krigsfångar under ledning av den f.d. sovjetiske generalen Andrej Vlasov och kämpade vid tyskarnas sida både på öst- och västfronten. Vlasov tillfångatogs och avrättades i Sovjet 1946)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s