SD är inte fascister

Tidskriften Forskning och framsteg har frågat ett antal forskare om Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti. Samtliga tillfrågade är eniga – svaret är nej.

Statsvetaren Anders Widfeldt som studerat partiets program säger att det inte finns fog för att kalla SD fascistiskt.

Historiedocenten Heléne Lööw, känd för sin forskning om nazismen och fascismen i Sverige, skriver att SD:s ideologi är en blandform som inte kan betecknas som fascism.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö är SD ett nationalistiskt och inte fascistiskt parti och han varnar för att begreppen som fascism och rasism devalveras genom slapp användning.

Professor Alf W Johansson menar att SD har återupprättat höger-vänsterdimensionen i svensk politik, men att det inte är ett fascistiskt parti.

Välkände historieprofessor Dick Harrison beskriver SD som ett främlingsfientligt, nationalistiskt, konservativt och populistiskt men inte fascistiskt parti.

Universitetslektor Göran Adamson som forskar i nationalism och populism anser att beteckningen fascism på SD är helt fel. Han ifrågasätter om Stefan Löfven och Magdalena Andersson har studerat SD:s primärmaterial.

Det är viktigt, som Andreas Johansson Heinö säger, att vara varsam med användningen av epitet som fascist och rasist så att deras innehåll inte urvattnas till meningslöshet. Anders Widfeldt varnar för att fascismstrategin kan slå bakut och gynna SD när den genomskådas och underkänns av väljarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s