Är Sverigedemokrater fascister?

Det är olyckligt när ledande socialdemokrater spelar ut fascistkortet för att skrämma väljarna från SD. De borde komma ihåg att de själva kallades socialfascister och fascismens moderata flygel på 1930-talet.

Mp:s språkrör Åsa Romson påstår (DN 7/12) att även historiker kallat SD nyfascister. Möjligen syftar hon på Henrik Arnstad som kallar sig historiker och ”fascismforskare”. Arnstad saknar akademiska meriter men i sin bok om fascismens historia, som förbigåtts med tystnad av svenska historiker, dömer han ut all den forskning om nazismen och fascismen som i Sverige bedrivs av respekterade forskare som dålig historievetenskap!

Det finns, som Arnstad säger i Sydsvenskan (6/11), en omfattande internationell forskning kring nyfascismen. Frågan är om han själv tagit något intryck av den. Hans bok och hans spekulationer bygger på en enda teori, den brittiske historiker Roger Griffins omtvistade generiska fascismdefinition.

I intervjun hävdar Arnstad att SD är en fascistisk rörelse. Det gör han också i boken där han försöker pressa in SD i Griffins schema. För att se hur han arbetar rekommenderar jag att läsa SD:s principprogram, att söka där efter det ”fascistiska tankegodset” och att jämföra med Arnstads tolkning. Här finns inte plats för en utförlig genomgång av hans brist på definitioner, hans begreppsglidningar, hans uteslutningar och hans ovetenskapliga angreppssätt. Den intresserade kan hitta mer i min kritiska granskning av boken i Historisk tidskrift 2014:1 och 4.

(Publ. under ”Åsikter” i Sydsvenskan 2014-11-09)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s